Ieder mens vindt zijn herkomst in een familie en is verbonden met ieder familielid door een van de primaire behoeften: liefde. In ieder systeem is er ordening, zo ook in families.
Ook kinderen zijn aan hun familiesysteem gebonden en voor hen gelden dezelfde condities.
Een kind moet voelen dat het vanzelfsprekend deel uitmaakt van de familie, wil het zich binnen de familie, en daarmee ook in het leven, zeker voelen. Dit gevoel deel uit te maken van een systeem zit diep in de ziel verankerd.
Het ligt als een onbewust weten in hen opgeslagen. De ouders hebben het weer van hun ouders ontvangen.
Kinderen zijn altijd de laatste schakel in de ketting van generaties.
In het systematisch werken, werk ik met opstellingen waarbij opnieuw contact wordt gemaakt met de oerkracht van de natuur in onszelf. Dit doen we onder andere door ‘ons te verbinden met’ de voorouders. Via het opstellen, dit kan met bijvoorbeeld playmobilpoppetjes, wordt de situatie neergezet zoals hij nu is. Via coaching wordt de opstelling door jou beïnvloed naar een andere gewenste opstellingen en komt er inzicht in de situatie, wat weer invloed heeft op je hele systeem, zowel energetisch, mentaal als emotioneel.
Thema’s
Kinderen kunnen thema’s met zich meedragen van bijvoorbeeld een van hun ouders.
Deze thema’s worden in de praktijk vaak als hulpvraag ingebracht als:
- boosheid
- onhandelbaar
- verdriet
- schaamte
Veelvoorkomende thema’s bij opstellingen:
- Anorexia
- Verdriet
- Boulimia
- Eenzaamheid
- Schaamte
- Keuzestress
- Boosheid
De ingang voor deze opstellingsvorm is zoals altijd de vraag van de cliënt. Belangrijk is wat er non-verbaal gebeurt. Systeemwerk is een manier om dat wat binnen leeft buiten aan te raken, aan te kijken en te kunnen transformeren.